#: locale=ca-ES ## Tour ### Descripción ### Título tour.name = Sant Genís de Rocafort. Tour Virtual. 2021 ## Skin ### Texto Multilínea HTMLText_64F41BE3_7EF0_C76C_4185_3CB6ACBC6752.html =
LES ESCALES
monumentals


La circulació entre l'església, el claustre i les dependències monàstiques, situades al costat sud i a un nivell més baix, s'articulava mitjançant una escalinata monumental. L'excavació de la campanya del 2020 va posar al descobert la comunicació amb dos àmbits, a banda i banda, que ocupen la terrassa intermitja.


Vols veure el model 3D de l'escalinata? Prem el botó de baix!
HTMLText_86F1790F_9E57_DB07_41DC_1B147BFF361F.html =


SANT GENÍS DE ROCAFORT
El projecte de recerca



Després dels treballs de condicionament i reconeixement arqueològic duts a terme el 2014, impulsats des de l’Ajuntament de Martorell i amb el suport de la Diputació de Barcelona, des del Centre d’Estudis Martorellencs es va elaborar una proposta de recerca arqueològica a Sant Genís de Rocafort que forma part del Projecte de recerca arqueològica integral al Priorat de Rocafort: jaciments de Sant Genís i Santa Margarida (Martorell) 2018-2021. Aquest es desenvolupa conjuntament amb la Universitat de Barcelona i és finançat per l’Ajuntament de Martorell, el CEM i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
A més de la recerca mitjançant l’aplicació de la metodologia arqueològica als jaciments de Santa Margarida i de Sant Genís, es fa necessari contemplar l’estudi de l’àmbit territorial que els acull i que forma una unitat històrica almenys des de 1042. Una cronologia que en el cas de Santa Margarida ens permet recular almenys fins el segle V i, encara, possiblement més enrere si considerem que és per aquest indret on és més versemblant el pas de la Via Augusta des del Pont del Diable cap el Penedès, com corroboraria el fragment de mil·liari recuperat a Santa Margarida i que es pot datar en temps de l’emperador Magnenci (350-353 dE). Un fet que a més dona solidesa a la hipòtesi de l’emplaçament proper de la mansio Ad-Fines.


L’estudi integral d’aquest territori en tota la seva extensió espacial i cronològica ofereix una oportunitat per aprofundir en el coneixement de la seva evolució i el seu paisatge al llarg d’un període de pràcticament 2.000 anys. Alhora, les característiques d’ambdós jaciments fan possible focalitzar l’atenció en un seguit d’objectius de recerca relatius al coneixement de l’hàbitat i els elements estructurals dels espais de culte i emmagatzematge, la configuració d’un espai de sagrera i la relació d’aquests espais amb el seu entorn immediat a partir de les aproximacions pròpies de l’arqueologia del paisatge. Pel que fa a Sant Genís, ofereix la possibilitat d’estudiar de forma detallada la configuració i evolució del conjunt monàstic entre els segles XI i XVI i els seus possibles antecedents.





HTMLText_88193FE3_9E6D_D73F_41B6_8D3770C869FC.html =
Dependència 2


Situada al centre de la zona ocupada per diverses dependències monàstiques, tenia el seu accés per l’extrem est, des de l’escala monumental que comunicava amb el claustre.
S’hi ha identificat una llar, situada a l’extrem nord-est, així com una canalització de desaigua sobre la roca, al sud. Aquests elements, juntament amb els diversos fragments d’una pica de rentar recuperants entre la runa que cobria l’estança, fan versemblant interpretar que la dependència estava destinada a la cuina.
HTMLText_89F39B1E_9EE2_0760_41A9_F38406AEF3C8.html =
CONVENT DE CAPUTXINS
(PRÒXIMAMENT)


Visita l'antic convent de caputxins de Martorell en aquesta recreació virtual que et porta per alguns espais avui ja desapareguts. A més, aprendràs dades i costums de la comunitat caputxina, un dels ordes religiosos més estrictes i austers del cristianisme.
HTMLText_8B524ECC_9E73_7909_41DB_40F451D7B7F7.html =
Dependència 1
(extrem oest)


Situada a l’extrem oest de la zona ocupada per diverses dependències monàstiques, presenta un accés original a través d’una porta situada al costat de migdia que comunicava amb els espais edificats sobre l’estructura de bigues i voltes que cobria la plataforma inferior de les tres que ocupava el monestir.
A l’angle sud-est es conserven les restes d’un petit armari encastat al mur.
En un segon moment es va obrir un nou accés a l’angle nord-oest que comunicava amb l’espai de cementiri a través d’una porta a la qual s’accedia mitjançant una escala.
Es desconeix la funcionalitat d’aquest espai.



HTMLText_8BBD9167_9E53_4B07_41C2_B08EEF7FA5E2.html =
Dependència 3
(extrem est)


Situada a l’extrem est de la zona ocupada per diverses dependències monàstiques, l'estança tenia el seu accés per l’extrem l’oest, des de l’escala monumental que comunicava amb el claustre.
Els murs que la delimiten es troben molt arrasats i en alguns punts solament es reconeix el perímetre pels retalls a la roca.
Es desconeix la seva funcionalitat.
HTMLText_961C2AA4_A2A9_B1FB_41D6_A3FC22A5B1A5.html =
L'entrada
del monestir


La situació de l'accés original del monestir en època medieval pel costat de migdia fa que sigui en aquest punt on trobem les restes de fortificació més potents, amb espitlleres orientades per a controlar el pas sobre la passarel·la de fusta que, des de la serra de l'Ataix, unia el turó de Sant Genís i donava accés al monestir.
HTMLText_A05B03EE_B081_F541_41D7_F0F32D3AF8B2.html =
L'art romànic a
Sant Genís


Els elements decoratius presents avui a l’obra del monestir es limiten a les figures geomètriques incises a la porta d’entrada a l’església i a les creus dels sarcòfags encastats al mur del migdia. No obstant, al Museu Vicenç Ros es conserven alguns altres elements provinents de Sant Genís i que evidencien una major riquesa decorativa que contrasta amb l’austeritat general de l’obra.
Dos capitells, un procedent del portal de l’església (A), i un altre amb decoració en baix relleu de dos ocells convergents (B), molt similar a la d’un tercer recuperat a l’excavació de 2020 (C). D’altra banda, destaca un fragment d’escultura, molt malmesa, representant un cap humà (D) i un relleu el qual apareixen representats dos personatges emmarcats per dues columnes i un arc (E).


Gaudeix d'alguns dels models en 3D des del següent enllaç! :


HTMLText_A746533B_A85C_2790_4187_CB9C10DB844C.html =
Castell d'origen
Templer?


Ha estat tradició atribuir a Sant Genís un origen templer. El primer esment a aquesta atribució la trobem el 1789, quan Sebastià Santacana respon al qüestionari de Francisco de Zamora en el que assenyala:


<<Dentro de la quadra de Sant Jenís de Rocafort hay un rastro de edificio antiguo que denota haver en él alguna iglesia. Y no me queda duda que sería de templarios, pues se hallan sus armas, que es una cruz puntizada...>>


Aquesta interpretació no tenia altre suport que considerar com a símbol d'aquest ordre les creus que decoren els sarcòfags encastats a l'exterior del mur de migdia de l'església i les figures geomètriques del timpà de la porta principal.
No obstant, els estudis documentals realitzats a partir de 1970 deixen constància d'una fundació monàstica de la qual es farà càrrec l'orde benedictí, possiblement amb el suport del monestir de Sant Cugat del Vallès.


Vols veure el model 3D de la portada? Clica al botó de baix!
HTMLText_AA7CA6D5_B082_9F42_41D7_E723ABA3FAB5.html =
Les dependències
monàstiques


En aquest punt es pot apreciar part de les estructures que definien les dependències monàstiques ocupades pels pocs membres de la comunitat que residia a Sant Genís.
La seva construcció es va realitzar practicant retalls a la roca per fer l’espai suficient. Encara es conserven part dels murs i, en alguns punts, restes dels arrebossats originals.
En vermell, s’assenyalen les estances fins ara identificades. El color groc, l’espai potencial que podien ocupar sobre la terrassa inferior mitjançant una estructura d’arcs i/o embigat avui desapareguda.
HTMLText_AAA6B435_B082_B2C3_41D6_CC2873324797.html =
La torre i
la muralla


En aquest punt podem observar una imponent estructura de fortificació formada per una torre de planta circular de 6,7 metres de diàmetre exterior i un parament de muralla amb tres grans espitlleres que assolia un gruix pràcticament de 2 metres.
La potència de la fortificació en aquest indret es justifica pel fet no solament de ser el punt més vulnerable del turó de Rocafort, sinó també perquè era precisament el punt d’entrada original.
Just al peu de la torre, es conserva un retall a la roca que permetia accedir a una passera de fusta, formada per tres bigues, de les quals encara podem veure els encaixos a la roca.


HTMLText_AACC9BBF_B082_B53F_41C4_402BF1BF860A.html =
El claustre
del monestir


En aquest espai poligonal i irregular situat al lateral de migdia, s’aixecaria el claustre del monestir. Desconeixem la seva estructura i aspecte, però en tot cas comptaria amb un espai descobert i un de cobert o se situaven les tombes.
Sabem per la documentació que al segle XVI es conservaven encara tres arcs del claustre, dels quals encara es poden veure algunes restes.
Aquest va ser el lloc idoni per acollir els enterraments destacats, segurament dels membres de la família Castellvell, entre els quals caldria comptar els fundadors del monestir.


HTMLText_AB5F4B17_B081_96CF_41C9_F971A8F1EDC1.html =
Santa
Margarida


Les esglésies de Sant Genís i Santa Margarida formen part d’un mateix context històric. La primera com a església monàstica i la segona com a parroquial del Priorat de Sant Genís de Rocafort.
Vols visitar el jaciment de Santa Margarida de manera virtual?


Clica al següent enllaç:
HTMLText_ADAA5539_B09E_92C3_41D1_BEF95E48C779.html =
Els nivells
del monestir


El complex del monestir s’assenta sobre un turó distribuït en diversos nivells. Al nivell superior, es troba l’església i el claustre i a l’intermig les dependències monàstiques.
Respecte al nivell inferior, que ocupava l’espai comprés entre el tall natural de la roca i la muralla, sembla que s’aixecava una estructura de voltes i/o embigat que cobria l’espai a la vegada que sustentava una prolongació de la terrassa intermitja cap aquesta banda.
Entre el nivell intermig i l’inferior, ressaltat en blanc, es mostra una hipòtesi sobre la possible extensió que van ocupar part de les estances cap a la part de migdia.
HTMLText_B3D18F85_A269_AFC5_41C3_9A1CFF1ACAEE.html =
1. Vista de la muralla i l'esgésia de Sant Genís amb la muntanya de Montserrat al fons. Foto: Salvador Porta.


2. Monestir de Sant Genís de Rocafort (Martorell). Dibuix original de Jaume Amat - 2000.
Edició commemorativa de la primra campanya d'excavacions arqueològiques - 2018.


3. Vista del monestir des del camí medieval d'accés, al costat de migdia. Foto: Almató.


HTMLText_BE1783FF_9EB7_4F07_4196_336D21494DE4.html =
Els sarcòfags
dels Castellvell


Encastats al mur sud de l'església, trobem tres sarcòfags destinats a acollir les restes dels membres de la nissaga dels Castellvell.
Als sarcòfags encara existents a Sant Genís de Rocafort caldria afegir-ne, com a mínim, un més que es conserva al Museu Vicenç Ros de Martorell (el podeu veure en 3D a l'esquerra).
Tot i això, per l'espai disponible és possible que el nombre total de sarcòfags pogués arribar a cinc.
HTMLText_D0F307DC_C067_7010_41AE_BBCE522A5087.html =
SANTA MARGARIDA


Situada al centre de la plana que s'estén entre la serra de l'Ataix i el Montgoi i el riu Anoia, aquesta antiga església romànica s'emplaça a tocar de la coneguda via Augusta, pel qual podem remuntar els seus orígens com a mínim fins al segle IV dC.
HTMLText_D1B27C68_C0A6_F030_41C3_A0B90FFB4CF7.html =
PRÒXIMAMENT
HTMLText_D78871BD_C0AD_B010_41D9_2BD95CBCC6FB.html =
1. Accès actual
2. Sector Nord
3. Restes d'altres
construccions
4. Accès Medieval
5. Muralla
6. Terrassa inferior
7. Escales
8. Espais monàstics
9. Claustre i tombes
10. Església
11. Cisterna
HTMLText_D792064D_D9CC_5703_41C2_330AE6531D87.html =


SANT GENÍS DE ROCAFORT
Història i decadència d'un monestir benedictí



1. Inroducció
2. Els antecedents
3. La fundació del Monestir
4. El període monàstic: segles XI – XV
5. El priorat laïcal: segles XVI - XIX
6. Decadència



1. Introducció


La visita a Sant Genís de Rocafort, situat sobre el turó que domina la plana als seus peus, i amb el teló de fons que li ofereixen la serra de l'Ataix i el Montgoi a la seva esquena, fa imprescindible una contextualització històrica que permeti comprendre la significació del conjunt monàstic en el moment de la fundació i la seva imbricació amb un territori que, encara avui, s'identifica com a partida de Sant Genís per referir-se a les terres de l'entorn, com una pervivència en la memòria del que havien estat els seus dominis.


A l'endinsar-nos en la comprensió del monument, com avui veiem les restes de Sant Genís, és indispensable també interpretar la significació simbòlica d'un indret on conflueixen espiritualitat i poder, en un context històric de ple domini feudal. Així, per exemple, l'elevació de l'enclau apropa la vida a Déu i, alhora, ofereix el recolliment que reclama la vida monàstica. Però també, en el context del domini feudal, es mostra imperatiu sobre el territori i els seus habitants, amb l'església al punt més elevat, però flanquejada per una torre i una forta muralla. Cap d'aquests elements ni la seva disposició són accidentals, sinó que responen a una voluntat que ens permet interpretar, des d'aquesta significació simbòlica, quina era l'estructura social i la mentalitat del moment, més enllà dels aspectes estrictament pràctics als quals han de donar resposta les diferents edificacions.


El monestir es funda, alhora, amb una clara voluntat que esdevingui panteó dels membres de la nissaga dels Castellvell. Una família que al segle XI és propera i emparentada amb el comte de Barcelona, i que gaudirà d'un gran poder just en el moment que els seus dominis creixen cap a les terres del Penedès i més enllà.




2. Els antecedents


Tot i que com veurem, la història del monestir i el priorat de Sant Genís de Rocafort s'inicia el 1 042, l'arqueologia ha posat al descobert a l'entorn de l'església de Santa Margarida, al peu del turó, un conjunt de restes que permeten identificar l'ocupació del lloc des d'almenys el segle IV dC. Així ho testimonia el fragment d'un mil·liari corresponent a laVia Augusta, la qual provinent del Pont del Diable seguia camí cap al Penedès passant per Santa Margarida.


Sembla inqüestionable que serà precisamente el pas de la Via Augusta i les condicions de l'indret, el que afavorirà la consolidació d'un assentament, potser en origen corresponent a la mansio Ad Fines que s'esmenta en els itineraris romans, i la construcció d'una església paleocristiana que podem datar entre finals del segle V i els inicis del VI dC.
Pel que fa concretament a l'espai que ocupa el monestir de Sant Genís de Rocafort, els antecedents ens situen en el període d'expansió del comtat de Barcelona cap al sud del Llobregat, entre els segles IX i X. D'aquest momento prové de ben segur el topònim Rocafort, referit a un punt fortificat,segurament en un primer moment amb construccions de fusta, de les quals serien prova els forats de pal identificats en diferents punts.
D'acord amb la interpretació que es faci del document fundacional, es pot inferir que en aquell moment a Rocafort ja existia una església dedicada a Sant Genís, tot i que això planteja el dubte de per quin motiu no s'esmenta l'església de la plana. Una altra lectura ens pot dur a pensar que l'església dedicada a Sant Genís fos la que actualment està dedicada a Santa Margarida i fos la fundació del monestir el que portés a traslladar l'advocació a l'església del monestir i a introduir la de Santa Margarida a l'església parroquial.



3. La fundació del Monestir


El 8 d'abril de l'any 1042, Bonfill Guillem, senyor de Castellvell, juntament amb la seva esposa Sicarda, van dur a terme la donació que havia de propiciar temps després l'establiment d'un monestir, el qual esdevindria també panteó de la nissaga dels Castellvell, aleshores molt influent dins la cort del comte de Barcelona. Temps després que es materialitzi la presència dels monjos, Sant Genís dependrà del monestir de Sant Miquel de la Chiusa (Torí - Itàlia), a través del de Sant Miquel de Cruïlles (Baix Empordà), fet pel qual li escau la denominació de priorat.


Per a la viabilitat de la fundació monástica era imprescindible que la futura comunitat disposés de béns suficients que garantissin el seu sosteniment i per poder dur a terme les obres necessàries per a l'edificació del monestir.
El document fundacional de 1042 detalla amb precisió els límits del territorio que els senyors de Castellvell atorguen al futur monestir:


"...de la banda de llevant, des del Congostell s'enfila fins al cim de la serra i continua pel cim de la serra que hi ha entre Rosanes i Rocafort fins al Montgoi. Des d'allà continua fins a la Vena, per on corren les aigües a l'hivern i en temps de pluja, de llevant cap a tramuntana. A migjorn limiten amb la Vena i el terme continua des d'allà cap al Grau i davalla cap al torrent que hi corre. A ponent limiten amb Lloreda i des d'allà el terme continua per la riera de Lloreda fins al mig del riu Anoia i des d'allà continua pel mig del riu fins al Congostell."


Aquesta donació s'acompanya ja des del primer moment dels drets sobre un molí situat a l'Anoia. En els anys successius s'afegirien propietats i drets en diferents llocs, fruit de les donacions que rebria el monestir.
El territori del priorat tenia una extensió al voltant dels 3 Km2 , entre la zona muntanyosa i la de la plana. Dins aquest rodal es pot calcular que arriben a estar en cultiu unes 250 hectàrees. Si a aquesta extensió hi afegim la de les propietats fora del territori estricte del priorat, la superfície total en el moment més àlgid es situa en unes 520 hectàrees en cultiu. En conjunt, amb independència de la variabilitat que podien tenir els rendiments al llarg dels anys, Sant Genís no sembla situar-se per sota d'altres fundacions similars.



4. El període monàstic: segles XI – XV


Ha estat tradició atribuir a Sant Genís de Rocafort un origen templer. Una afirmació que no té altra suport que interpretar com a símbol d'aquest orde les creus que decoren els sarcòfags encastats a l'exterior del mur de migdia de l'església i les figures geomètriques del timpà de la porta principal de l'església.


Res més lluny de la realitat, com mostren els estudis documentals realitzats a partir de 1970, que deixen constancia d'una fundació monàstica de la que es farà càrrec l'orde benedictí, possiblement amb el suport del monestir de Sant Cugat del Vallès. Tampoc és correcta la consideració de les creus i els altres elements ornamentals com unes armes pròpies de l’orde templer. Els elements decoratius que veiem a Sant Genís corresponen plenament als habituals en edificis romànics de mitjans del segle XII i no denoten cap correspondència amb un orde religiós concret.


Més enllà d’aquesta llegenda, tot assenyala que la voluntat dels fundadors va trigar a materialitzar-se i la presència dels monjos no es va fer efectiva fins força anys després. No serà fins el 1166 que trobarem la referència a un prior de Sant Genís anomenat Bernat i el 1208 que podem assegurar la presència d'un monjo. Cal destacar que Sant Genís no va comptar mai amb una comunitat monástica nombrosa. En el moment més àlgid, que documentem als inicis del segle XIII, comptem el prior, dos monjos i un prevere. En total quatre individus. Durant bona part del temps la comunitat estarà integrada pel prior i un monjo, com podem veure en la relació de priors monàstics i monjos corresponent al període de 1 1 66 fins a 1 487, en el qual comptabilitzem tretze priors i cinc monjos.


Si la identificació de priors i monjos ens dóna algunes pistes sobre la data de creació efectiva del monestir, el testament de Guillem Ramon de Castellvell, nebot i successor dels fundadors al capdavant del senyoriu de Castellvell i mort el 1126, assenyala amb força versemblança cap aquest com a impulsor de la voluntat dels seus antecessors. En el seu testament llega a Sant Genís la quantitat de 200 mancusos, un alou al terme del castell de Voltrera (Abrera) i un altre a Pruneres (Castellbisbal) per obres a l'església de Sant Genís. La quantia i intencionalitat del llegat, la data en la qual es produeix i les característiques estilístiques de les construccions de Sant Genís donen prou consistència a la hipòtesi d'aquesta atribució.
El 1176 Guillem de Castellvell demana en el seu testament ser enterrat al monestir de Sant Genís. Una evidencia ja indiscutible que referma, a més, la voluntat de fer de Sant Genís el panteó familiar dels Castellvell.


El segle XIII serà clarament el d'esplendor del monestir. També serà en aquest període que, seguint una trajectòria habitual en aquestes fundacions, Sant Genís passarà a dependre del monestir italià de Sant Miquel de la Chiusa, a través del de Sant Miquel de Cruïlles, a l'Alt Empordà.
Al llarg d'aquest temps el Monestir rebrà deixes que incrementaran el seu patrimoni, tot i que això no comportarà en cap cas un increment de la comunitat monàstica, sinó que més aviat minvarà fins a veure's reduïda a la figura del prior.


Tot i la migradesa pel que fa a la comunitat monàstica, el segle XIV el podem considerar com de continuïtat, si bé l'impacte de la Pesta Negra de 1348 es farà sentir fortament sobre la demografia del priorat i del país en general. No podem dir el mateix del segle XV, que assenyalarà el camí de la decadencia i fins a l'extinció del priorat monàstic al segle següent. Una crisi que es veurà agreujada per la destrucción dels edificis com a conseqüència del fort terratrèmol de 1448, amb epicentre al Vallès. Tant Santa Margarida, com especialmente Sant Genís, entraran en una situació de ruïna de la qual només es refarà parcialment la primera i pràcticament gens la segona.




5. El priorat laïcal: segles XVI - XIX



La crisi del monestir de Sant Genís i la pròpia del de Cruïlles van portar a un període de transició durant el primer terç del segle XVI, amb una seguit de priors nomenats ja des de Roma i no des de Cruïlles. En aquest cas es tractava de clergues que rebien el nom de comanadors, els quals exercien per una banda com a priors i per l'altra com a responsables dels serveis religiosos a la parròquia de Santa Margarida.


Serà el tercer d'aquests priors comanadors que coneixem, Simó Capellades, qui encetarà el procés que portarà pròpiament a la secularització del priorat, tot resolent alhora alguns conflictes sorgits amb Cruïlles. Després d'un seguit de gestions de les quals no tenim prou detall, el 24 d’abril de 1534 el papa Climent VII expedeix una butlla amb la qual donava a conèixer a Joan Bolet la seva aprovació a la iniciativa de restaurar els edificis del priorat i de millorar les seves rendes. Amb aquesta decisió li concedia permís per a constituir-se'n patró i li atorgava el dret perpetu i hereditari de patronat i el privilegi de poder presentar la persona idònia que actuaria com a prior secular.


Les propietats del monestir eren en aquell moment bastant notables, però pel que sembla amb una baixa rendibilitat i pel que fa als edificis del monestir, de l'església de Santa Margarida i la rectoria, en estat ruïnós. Precisament el compromís de Joan Bolet en assumir el patronatge era el de redreçar aquesta situació. Cruïlles, que en bona mesura s'havia desentès del priorat, ara veia perillar els seus drets i va mirar de demostrar, sense èxit, el fracàs del propòsit de Joan Bolet.


Per la documentació que va generar el conflicte amb Cruïlles sabem de l'estat del priorat el 1535 i el 1551. En el primer cas el prior de Cruïlles, acompanyat del notari Pau Renard i tres testimonis, mira de determinar el valor de les rendes del priorat, estimades en 60 ducats d'or.


La visita de 1535 permet constatar un panorama força decebedor pel que fa a l'estat dels edificis. El camí de pujada a Rocafort pràcticament havia desaparegut; l'església i les dependències monàstiques, enrunades, eren plenes de vegetació; l'església no tenia portes i sobre el que quedava de la volta hi havia una figuera i una olivera que, es diu, tenia el gruix d'un home.


Des de 1505 i fins 1804 documentem un total de 20 priors entre comanadors i seculars, alguns dels quals membres de les famílies descendents de Joan Bolet.


A finals del segle XVI hi ha un clar intent de potenciar la devoció cap a Sant Genís, fet que indirectament posa de relleu que l'estat de l'església era prou digne. És així com s'aconsegueix el 1 594 un breu del Papa Climent VIII, amb validesa fins el 1599, pel qual es concedia indulgència plenària a aquells que visitessin l'església de Sant Genís durant la vigília i la festa del sant, el 25 d'agost. Tot i així, poc després, amb la presa de possessió del prior Pere de Planella s'obre un període que es caracteritzarà ja per l'absència habitual dels priors, els quals acumularan aquest càrrec a d'altres. Com en el cas de Josep Ferrer, que fou prior entre 1648 i 1680, i que el 1664 residia a València. De totes maneres, aquest absentisme dels priors no serà sinònim d'abandonament de les terres del priorat.



6. Decadència


Tot assenyala que al llarg del segle XVII l'abandonament de Sant Genís va ser progressiu, fins arribar a l'oblit, com hem vist en la resposta de Sebastià Santacana al qüestionari de Francisco de Zamora el 1 789, quan aquell ja no té en memoria cap referència de la significació de l'antic monestir i el suposa atribuïble als templers.



________________________________________________________



Imatges:


1. Còpia del segle XVII del document fundacional del monestir de Sant Genís, conservada a l’Arxiu del Museu Municipal Vicenç Ros.


2. Delimitació del territori del Monestir de Sant Genís segons la descripció del document fundacional de 1042.


3. Distribució de les propietats del priorat al Baix Llobregat i Castellbisbal, a més de les que li corresponien per la dotació de 1042.


4. Primera página de la minuta de la butlla concedida pel Papa Climent VII a favor de Joan Bolet, conservada a l’Arxiu secret del Vaticà.


5. Retrat de Climent VII, papa de l’església católica del 1523 al 1534. Sebastiano del Piombo. The J. Paul Getty Museum


6. Planta del recinte de Sant Genís elaborada per Jaume Amat el 1948. S’hi assenyala la procedencia dels elements recuperats per Isidre Clopas en l’excavació que aquest va realizar el 1937. Al títol s’hi fa constar el aleshores suposat origen templer. (Fons del Museu Municipal Vicenç Ros, Martorell).


7. Elements arquitectònics reutilitzats, provinents de Sant Genís de Rocafort (Alfred Mauri. Arxiu del CEM)




HTMLText_D7BFED62_C0AF_7030_41DB_4C62AA6121C0.html =
Punts del Tour Virtual


A - Façana principal
B - Nau central
C - Àbsis
D - Claustre
E - Escales
F - Dependències
G - Exterior
H - Torre
I - Vista de la muralla
HTMLText_E32DC9A5_A25B_93C5_41D4_9BD390AD977A.html =
L'àbsis


A les imatges anteriors a la destrucció de l'absis podem veure com aquest disposava de tres finestres, sota cada una de les quals existia un armariet encastat al mur per als objectes litúrgics. Les dues capelles laterals del presbiteri també compten amb un armariet d'aquestes característiques.


HTMLText_F94DBC89_EE35_AE2C_4194_D65E29F23CA6.html =
{{Title}}
### Etiqueta Label_865B6483_A6BF_AAB7_4175_D6F2452CC65B.text = SGR Label_867DF04D_A6BF_69B3_41E3_5477DD6517D7.text = MODELS 3D Label_B881E5A0_A6B3_AAF1_41E4_25A86E998DEB.text = SGR. EL PROJECTE Label_BA9D21E0_A6B6_EA70_41B6_DF43342DC312.text = YOUTUBE Label_BB43628C_A6B1_6EB1_41C5_DAC51656771A.text = ALTRES TOURS Label_BB43E293_A6B1_6ED7_41D2_3A6B97B4C81A.text = EL CEM Label_BB8D28C2_A6B1_7AB1_41DE_455C05AF5F60.text = CRÈDITS Label_BB8ED8BA_A6B1_7AD1_41D5_CBD556B03480.text = PUBLICACIONS Label_D6667FB4_C0BA_B010_41E4_FEA1D4178A84.text = MAPA DEL MONESTIR DE SANT GENÍS DE ROCAFORT ### Tooltip IconButton_F4A83F24_E403_537F_41A1_BB7DCFA4C78C.toolTip = Veure el mapa ## Media ### Título album_A9889B7D_A26E_9745_41A3_A33122A94F2A.label = Álbum de Fotos Sant Genís album_A9889B7D_A26E_9745_41A3_A33122A94F2A_0.label = Sant Genís_Jaume Amat-min album_A9889B7D_A26E_9745_41A3_A33122A94F2A_1.label = Sant_Genis_foto_Porta album_A9889B7D_A26E_9745_41A3_A33122A94F2A_2.label = SGR_ANTIGA album_AD1BDA22_A3E5_B807_41D1_4EB04E8ED455.label = Álbum de Fotos 2 album_AD1BDA22_A3E5_B807_41D1_4EB04E8ED455_0.label = 2 album_AD1BDA22_A3E5_B807_41D1_4EB04E8ED455_1.label = 3 album_AD1BDA22_A3E5_B807_41D1_4EB04E8ED455_2.label = 4 album_AD1BDA22_A3E5_B807_41D1_4EB04E8ED455_3.label = 5 album_AD1BDA22_A3E5_B807_41D1_4EB04E8ED455_4.label = 6 album_AD1BDA22_A3E5_B807_41D1_4EB04E8ED455_5.label = Guia_SGR_Página_32 album_B0E79A38_A42C_5804_41C5_3E405D59D0C1.label = Álbum de Fotos Historia album_B0E79A38_A42C_5804_41C5_3E405D59D0C1_0.label = 1 album_B0E79A38_A42C_5804_41C5_3E405D59D0C1_1.label = 2 album_B0E79A38_A42C_5804_41C5_3E405D59D0C1_2.label = 3 album_B0E79A38_A42C_5804_41C5_3E405D59D0C1_3.label = 4 album_B0E79A38_A42C_5804_41C5_3E405D59D0C1_4.label = 5 album_B0E79A38_A42C_5804_41C5_3E405D59D0C1_5.label = 6 album_B0E79A38_A42C_5804_41C5_3E405D59D0C1_6.label = 7 album_EA6B6361_A267_F77C_41AC_168327FCF8AA.label = Álbum de Fotos IMG-20181220-WA0013 panorama_019D5598_0DF8_F550_41A4_B67C3411E390.label = Interior reconstruit panorama_0B2FC3A3_1DA9_CB2A_41AC_6C86D17CEAB0.label = F - Dependència 2 panorama_6F2CC8DA_7EB0_415C_41D7_A167B0F28024.label = F - Dependència 3 panorama_73011F59_7EB3_BF5C_41C7_802801737F37.label = H - Torre muralla panorama_7512C428_7EB0_40FD_41CF_DB23DED0F76A.label = F - Dependència 1 panorama_7512E2EA_7EB0_417C_418D_0E1463702318.label = E - Escales panorama_751370B3_7EB0_41EC_41BB_EDDF06819B95.label = G - Exterior panorama_D11AC5E7_DF8A_3C74_41DE_84E82222A111.label = C - Absis panorama_D82E9CB6_D516_9DB1_41E8_B43517A60832.label = D - Claustre panorama_D9B0E2F7_D516_E5B0_41D2_0A19E2EEC5F2.label = F - Dependència 2 (2020) panorama_D9D63C40_D516_9CD1_41DF_5C6EC65201D8.label = I - Muralla panorama_D9DC0602_D517_EC50_41E5_D0C4FD4CA150.label = A - Façana principal panorama_D9FC90A1_D517_A450_419C_79351C5A8276.label = B - Nau interior photo_AC295476_A3E5_A80C_4193_11C16FA47C16.label = Guia_SGR_Página_22 photo_AC295476_A3E5_A80C_4193_11C16FA47C16.label = Guia_SGR_Página_22 photo_ADE805B6_A3E5_A80C_41BE_C56E5BAA7F45.label = Guia_SGR_Página_22a photo_ADE805B6_A3E5_A80C_41BE_C56E5BAA7F45.label = Guia_SGR_Página_22a photo_ADEB96AE_A3E5_A81C_41E0_A8B5DA747186.label = Guia_SGR_Página_22b photo_ADEB96AE_A3E5_A81C_41E0_A8B5DA747186.label = Guia_SGR_Página_22b photo_ADEBE7AD_A3E5_A81C_41C0_042A5E7C2C16.label = IMG-20181220-WA0013 photo_ADEBE7AD_A3E5_A81C_41C0_042A5E7C2C16.label = IMG-20181220-WA0013 photo_FCA3A23A_EA60_E7D7_41DF_25D008AC8B05.label = ventana video_87C6F6D3_9EAC_C91F_41CB_6734ABBAF16B.label = SGR_DRON video_CE6C9888_DEF2_B4D3_41D6_79DC808100E5.label = Video_01_corregido_red video_D38A32D3_DEC6_94E8_41E1_D1471BCC1F38.label = video_02_02red video_EFBCC963_E306_1574_41E3_EDD770162EFB.label = video_02_03_red ## Ventana ### Cuerpo htmlText_9622CB05_8E30_48CD_41D9_6C3A5653A690.html =
L’església presenta al seu interior un paviment que correspon a la roca natural tallada i era coberta per una volta apuntada. S’hi diferencien tres sectors: la nau, a tocar de l’entrada principal; el cor, sobre el que s’alçaria un cimbori i amb comunicació directa amb el claustre mitjançat una porta lateral, i el presbiteri, delimitat per un esglaonat i l’arc toral que encara es conserva. A banda i banda s’obren diverses capelles, algunes destinades al culte i altres, probablement, acollien o preveien acollir algunes tombes.
htmlText_9655F3B1_8E30_5FC5_41DB_B850C821311E.html =
L'estructura del cimbori romànic va ser modificada al segle XVI afegint uns arcs de maó per tal de regularitzar l'alçada amb la de la nau de manera que es pugués instalar una nova coberta sustentada amb bigues.
htmlText_96A1B35E_8E30_DF7E_41E1_5589210985FC.html =
La nau de l'església era coberta amb una volta apuntada, seguint el perfil que es pot veure a les fotografies de la que cobria el presbiteri. Les capelles laterals, en aquest cas, eren destinades segurament a acollir sarcòfags amb tombes, tot i que no tenim constància de la seva existència.
htmlText_974ADFA9_8E30_47C5_41D0_FA20DB08DC07.html =
Sobre la porta de l'església s'obria una finestra romànica que seguia la mateixa disposició decorativa, amb una columna i capitell a cada costat.
Al segle XVI, va ser transformada, al refer la cobertura de l'església, donant-li l'aspecte actual.
htmlText_99A11DEC_8E30_4B42_41E0_A2C2F08D73EE.html =
L'arc gòtic que encara es conserva, juntament amb un de paral·lel desaparegut, i els dos de mig punt a cada mur lateral, sustentaven l'estructura d'un cimbori. Aquests arcs van desaparèixer amb els terratrèmols del segle XV i van ser refets al segle XVI, a un nivell inferior, per a sustentar una coberta amb embigat que substituïa la volta desapareguda.
### Título window_93814D36_8E30_C8CF_41DB_54B07A8170E2.title = Nau central window_9627CB03_8E30_48C5_41C1_EBA13C22A35C.title = Interior de la nau window_9657E3AF_8E30_5FDD_41D1_E30D0B9B575A.title = Modificacions del segle XVI window_9748FFA7_8E30_47CD_41D1_05888AF851D6.title = La finestra window_AFAD6546_8E30_BB4E_41D6_04209B980BBB.title = Cimbori ## Hotspot ### Tooltip HotspotPanoramaOverlayArea_02126FB7_0C55_FBD4_4193_5F69753A73C7.toolTip = Torna enrere HotspotPanoramaOverlayArea_1265AC27_1C0F_33C2_41A3_F88709B4F989.toolTip = Vídeo d'introducció HotspotPanoramaOverlayArea_902DB5FF_9E57_CB07_41D7_E0C07267B3E1.toolTip = Les defenses HotspotPanoramaOverlayArea_9942B3DE_8E30_DF7F_41D1_CC4897AC7FDB.toolTip = Visita Santa Margarida HotspotPanoramaOverlayArea_E84A830F_FEE6_6E2D_419B_EFC6ADD5F3FF.toolTip = Veure reconstrucció virtual HotspotPanoramaOverlayArea_EA08337D_E306_154C_41E1_A019DED23F0D.toolTip = Anar al claustre HotspotPanoramaOverlayArea_EA08737D_E306_154C_41D4_1F8BBE3E8D83.toolTip = Façana principal HotspotPanoramaOverlayArea_EA0B437D_E306_154C_41EB_1AF0101061B0.toolTip = Escales HotspotPanoramaOverlayArea_EA0B537C_E306_154C_41CD_940326702B04.toolTip = Anar a les estances HotspotPanoramaOverlayArea_EA0B837D_E306_154C_41E8_EA4CC1FAA449.toolTip = Anar a l'interior HotspotPanoramaOverlayArea_EA0BB37D_E306_154C_41DA_A1D9D060F477.toolTip = Escales monumentals HotspotPanoramaOverlayArea_EA0BC37D_E306_154C_4183_C950F5A38C24.toolTip = Interior de la nau HotspotPanoramaOverlayArea_EA0BF37D_E306_154C_41C0_EFA6C4C58F23.toolTip = Anar a l'absis HotspotPanoramaOverlayArea_ED3C6838_E30A_12D4_41E3_F0C7085F0CB7.toolTip = L'absis HotspotPanoramaOverlayArea_F08A52EB_E8BE_5FE0_41EB_A62674351E53.toolTip = Decoració romànica HotspotPanoramaOverlayArea_F1F15A0C_FEEE_FE13_41E1_D0A068EFF59F.toolTip = El mausoleu dels Castellvell HotspotPanoramaOverlayArea_F32775EB_E30A_1D74_41DE_B5BE67BC1F93.toolTip = Nau central overlay_CAED9961_DEF2_5455_41C1_4844DC4589B6.toolTip = Benvinguts ## Acción ### URL LinkBehaviour_8097679B_8E10_C7C5_41D2_7C0E145AF2BF.source = http://cemartorellencs.com/ LinkBehaviour_80F94A19_8E10_48C5_41D9_7275A736C4A1.source = https://sites.google.com/a/intranetcem.net/cem/publicacions LinkBehaviour_95E3B491_B087_B3C3_41E4_A6523ED858C9.source = http://www.cemartorellencs.com/sm_tour/TOUR_SM_01/index.html LinkBehaviour_9BEC7D96_8924_7158_41AE_C753BE58341F.source = https://www.youtube.com/user/intranetcem LinkBehaviour_9D443AE6_8925_90FB_41CC_7AC260784BBC.source = https://sketchfab.com/cemartorellencs LinkBehaviour_D10FDDD5_C09A_9011_41E3_79EC9B824932.source = http://www.cemartorellencs.com/sm_tour/TOUR_SM_01/index.html LinkBehaviour_D16504DA_C0A6_F013_41CC_323C16837674.source = http://www.cemartorellencs.com/sm_tour/TOUR_SM_01/index.html LinkBehaviour_D1B23C67_C0A6_F030_41D8_153A7E6A68B3.source = http://www.cemartorellencs.com/sm_tour/TOUR_SM_01/index.html LinkBehaviour_EBFCC33E_A267_70C7_41DB_939547FCBB7F.source = https://sketchfab.com/cemartorellencs PopupWebFrameBehaviour_81FB5B2F_8E11_C8DD_41C3_60C3F9D7CA67.url = https://sketchfab.com/models/43ede2e0a5f143a4b9745e961c6b26b5/embed PopupWebFrameBehaviour_87C1D9F3_88E4_B0D9_41DE_333DC9255449.url = https://sketchfab.com/models/40e52a263f394dd9bbf573e0f1ef7a49/embed PopupWebFrameBehaviour_9A65F44A_8E70_7946_41C6_0FE3166C6183.url = //www.youtube.com/embed/FHpsdE7POGA PopupWebFrameBehaviour_B14BE5D5_A266_9344_41DF_CEA31CAE6B73.url = //www.youtube.com/embed/uTYYMcBxaQ0 PopupWebFrameBehaviour_B7432022_A27B_B0FF_41CD_B5D9338990C0.url = //www.youtube.com/embed/DKjS7hfu70M